***********************************************************************************************************************************
Suntem în 24 ianuarie 2020. Acum fix 4 ani, afară era iarnă adevărată și un ger cumplit, iar eu eram cu oamenii străzii în Cișmigiu, la primul Copac cu fapte bune (pe atunci se numea Copacul cu haine), în care am fost doar eu cu mine, timp de 6 zile. Cristina (care dormea în canalele din zona Gării de Nord) a venit cu mai mulți oameni ai străzii în parc și i-am pus sa aleagă haine, erau zeci de saci și nu știam ce sa fac cu ei. În timp ce eu mă așteptăm să sară toți pe saci și, eventual, pe mine (eram doar eu cu ei în Cișmigiu, în rest, nici țipenie de om), oamenii fără adăpost au fost extrem de civilizați: și-au luat doar ce au avut nevoie. „Știți câți oameni ai străzii sunt în București? Vreo 5000”, mi-a spus Cristina (care e în prima fotografie, fotografie făcută tot de un om al străzii). „Trebuie să ajungă pentru toți”.
Îmi mai amintesc că, în aceeași zi, unul dintre ei a cerut o pereche de ghete, așa că am postat pe pagina mea de FB că e nevoie de o pereche de ghete și în 20 de minute a apărut perechea de ghete. După care toți au vrut ghete și, până seara, toți aveau și ghete.
Ăsta a fost motivul pentru care am continuat acțiunea asta.
Pe Cristina am regăsit-o la proteste în Piața Victoriei. Ba și muncea (nu mai știu acum) pe la tarabele din Gara de Nord. Primește în continuare donații de la Copac prin Asociația Șansa ta.
#Update. În acest moment, Cristina stă în chirie împreună cu iubitul ei, Viorel, tot un fost om al străzii.
Zeci de mii de donații s-au strâns în cele 16 ediții de până acum. Iar din aprilie 2017, nu am mai strâns haine purtate, ci doar noi (pentru simplul motiv că m-a depășit volumul adunat de fiecare dată și nu am unde sa depozite zeci de tine, iar unii oameni își aduceau toate gunoaiele pe post de haine purtabile).
În timp, #CopaculCuFapteBune a devenit și rubrică în emisiunea #LumeaEuropaFM, din fiecare duminică (de la 11 la 12) la Radio Europa FM și platformă de știri despre oameni buni și fapte bune – www.copaculcufaptebune.ro
În curând, va fi și ONG. Și avem planuri multe și frumoase.
În cei 4 ani, s-au adunat în jurul Copacului în jur de 30 de voluntari, care au venit singuri, iar cei mai mulți dintre ei au și rămas.
Pentru ei, o ?.
Tot o ? și pentru oamenii buni care au donat în acești ani la Copacul cu fapte bune.
Sau fix 4 ani de Copaci la cap. La 5 ani, facem și petrecere.
Ne vedem în aprilie, la ediția cu nr 17 sau de Crăciun fii mai bun în fiecare zi din an.
Fata cu copaci la cap