Skip to main content

Intr-o seară geroasă de iarnă din ianuarie 2016, Fata cu copaci la cap (aka Cristina Hurdubaia) a intrat în casă, unde a „lovit-o” căldura și, instant, fără nicio explicație, și-a pus întrebarea:

Oare oamenii fără adăpost cum or supraviețui pe frigul ăsta?

Așa că s-a așezat în fața computerului, a creat o pagină de FB – Copacul cu haine – acțiune care avusese loc la Sofia (Bulgaria) în urmă cu 2 săptămâni, a creat și un event de FB, prin care a îndemnat bucureștenii să aducă în Cișmigiu hainele groase pe care nu le mai poartă, și timp de o săptămână a mers în parc, unde s-au adunat mii de haine.

Intre timp, au început să apară în Cișmigiu și oamenii fără adăpost din București, care își luau, discret, haine, fără să se bulucească. Unii aveau nevoie și de ghete, așa că Fata cu copaci la cap striga pe FB: „Oameni buni, e nevoie de ghete mărimea X” și în maxim o oră apăreau ghetele. Impresionată de atitudinea oamenilor fără adăpost, care i-au spus: „Cum să luăm mai multe haine de fiecare? Dvs știți că în București suntem vreo 5000 care dormim pe stradă?”, Fata cu copaci la cap și-a propus să continue acțiunea, iar de atunci nu s-a mai oprit.

Între timp, s-a transformat în Copacul cu fapte bune, deoarece oamenii aduceau tone de haine și mai puține alimente, produse de igienă, jucării, etc, la Copacul cu haine, iar donațiile strânse acum sunt toate noi.

Intre timp, ne-am mutat în Expirat și am ajuns la ediția cu nr 16 (se desfășoară de 4 ori pe an), iar acțiunea propriu-zisă e completată de tot felul de evenimente culturale caritabile. Tot intre timp, Copacul cu fapte bune a devenit și rubrică în emisiunea Lumea Europa FM ce are loc în fiecare duminică la Europa FM, între 11 și 12, unde Cristina Hurdubaia vă poveștește despre oamenii care fac fapte bune.

Echipa:

Cristina Hurdubaia
fondator & coordonator

Stela Nadoleanu
coordonator București

Mihaela Beligan, Ciprian Beligan
coordonatori Casa Cristina Vaslui

Diana Miron
coordonator educațional Casa Cristina

Carmen Plăcintă
grafician

Ceriza
web dev

Pe Cristina Hurdubaia o găsiți la hurdubaia@copaculcufaptebune.ro

Și ca să fie totul complet, pe această platformă veți găsi știri, reportaje, anunțuri, evenimente din lumea faptelor bune.

Copacul cu fapte bune militează pentru o viață decentă și recomandă fie să își caute fiecare familii/comunități care au nevoie de haine (curate și purtabile), fie să le ducă la reciclat, există tot felul de branduri mari care se ocupă de asta. Pe de altă parte, Fata cu copaci la cap susține sus și tare că a vrea să scapi de hainele/electrocasnicele de care nu mai ai nevoie nu înseamnă a dona, ci pur și simplu a da, a scăpa de ele. Fapta bună e atunci când în sacoșa în care ai pus hainele curate și purtabile pe care le donezi unui om care are nevoie (e treaba ta să îl găsești) ai pus și niște alimente/produse de igienă. Și mai ales atunci când cauți singur transport și nu aștepți să vină cineva să ți le ia de la ușă.

Totodată, a fi bun sau a face o faptă bună doar în preajma sărbătorilor nu ajută prea mult, oamenii vulnerabili, în special copiii, au nevoie de hrană, igienă, rechizite în fiecare zi, nu doar de Crăciun.

Ce am donat până acum:

haine noi, încălțăminte nouă, alimente, rechizite și ghiozdane, produse de igienă, jucării, jocuri, cărți, biciclete, laptopuri, cadouri de Crăciun, cadouri de Paște.

Ce am mai făcut:

Am organizat în cadrul acțiunii evenimente caritabile precum concerte, teatru pentru oameni mici și oameni mari, ateliere, târguri handmade, expoziții, filme de animație.

Ce ne dorim:

Să putem acoperi cât mai multe comunități din țară.

"Un os dat unui câine nu este caritate. Caritatea înseamnă osul împărţit cu un câine, când eşti la fel de flămând ca și câinele.

Jack London

"De Crăciun fiți mai buni în fiecare zi din an"

îndeamnă zilnic Cristina Hurdubaia, fondator și organizator al acțiunii Copacul cu fapte bune.

"Un os dat unui câine nu este caritate. Caritatea înseamnă osul împărţit cu un câine, când eşti la fel de flămând ca și câinele.

Jack London

"Sau de Crăciun fiți mai buni în fiecare zi din an"

îndeamnă zilnic Cristina Hurdubaia, fondator și organizator al acțiunii Copacul cu fapte bune.