Skip to main content
Apeluri

APEL | Peste 35 de ONG-uri cer Guvernului înlăturarea efectelor distructive ale OUG 114/2018 privind reutilizarea socială a sumelor confiscate din infracțiuni

By decembrie 12, 2019No Comments

Peste 35 de ONG-ri cer Guvernului Orban înlăturarea efectelor distructive ale OUG 114/2018 în privința reutilizării sociale a sumelor confiscate din infracțiuni, informează Centrul pentru Resurse Juridice.

„Având în vedere declarațiile prim-ministrului Ludovic Orban și ale ministrului finanțelor publice Florin Cîţu privind decizia de eliminare a elementelor nocive ale Ordonanţei de urgență nr. 114/2018, organizațiile semnatare solicită Guvernului să includă în proiectul de lege pe care intenționează să își angajeze răspunderea în fața Camerei Deputaţilor şi a Senatului abrogarea art. 60 din OUG nr. 114/2018. Prin art. 60 din OUG nr. 114/2018 a fost abrogat articolul 37 din Legea nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Articolul 37 din Legea nr. 318/2015 stabilea, în acord cu Directiva 2014/42/UE, ca sumele confiscate de la infractori să fie reutilizate social, adică folosite în scopul educaţiei juridice, al prevenirii criminalităţii şi al asistenţei victimelor infracţiunilor, precum şi al altor proiecte de interes public. Considerăm că reîntregirea mandatului ANABI este un act de dreptate în sprijinul persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile și a victimelor infracţiunilor.

Reutilizarea socială a sumelor confiscate din infracțiuni a fost cerută insistent în 2014-2015 de către societatea civilă, iar aceste prevederi legale au fost adoptate în toamna anului 2015 de către Parlamentul Romîniei pe fondul conștientizării pericolului criminalității în contextul tragediei din clubul Colectiv. Din păcate, în ultimele zile ale anului 2018, fără niciun fel de justificare economică, bugetară sau morală, fostul Guvern a ales să sfideze victimele infracțiunilor prin abrogarea acestor prevederi legale. Vă solicităm să vă țineți promisiunile și să faceți dreptate în toate aspectele ce țin de OUG nr. 114/2018. Solicităm Ministerului Justiției și ANABI să susțină aceste puncte de vedere în cadrul ședinței de Guvern în care se aprobă proiectul de lege.

Reutilizarea socială este o bună practică în Uniunea Europeană (Spania, Italia, Franța) și este reglementată prin art. 10, alin. 3 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Mai multe detalii despre efortul societății civile în reglementarea reutilizării sociale și a piedicilor ilegale și imorale care ni s-au pus sistematic în cale puteti citi aici.

Organizațiile semnatare (în ordinea cronologică a semnării):

 1. Fundația Centrul de Resurse Juridice
 2. Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit
 3. Asociația Cultural Socială Economică Christiana
 4. Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
 5. Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică
 6. Fundația Ușa Deschisă
 7. WorldTeach
 8. Associazione Donne Romene in Italia
 9. Freedom House România
 10. JRS România
 11. Reaching Out
 12. Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
 13. Liga Apărării Drepturilor Omului, filiala Timiș
 14. People to People Oradea
 15. Opportunity Associates Romania
 16. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
 17. Academia de Advocacy
 18. Generație Tânară România
 19. Asociaţia Salvaţi Copiii Filiala Iaşi
 20. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
 21. Fundația Romanian Angel Appeal
 22. Asociația Carusel
 23. Fundația Roma Education Fund România
 24. Asociația Funky Citizens
 25. Asociația Centrul pentru Inovare Publică
 26. Fundaţia Alături de Voi
 27. Asociația Pro Democrația
 28. Fundaţia “Pentru Voi”
 29. Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Cluj Napoca
 30. TERRA Mileniul III
 31. Fundația Agenția Împreună
 32. Centrul Român de Politici Europene
 33. Fundația Civitas pentru Societatea Civilă
 34. Romanian Youth Movement for Democracy
 35. Asociația Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului
 36. Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil

Lista rămâne deschisă organizațiilor neguvernamentale. Vă rugăm să va exprimați adeziunea la Radu Nicolea, expert CRJ, rnicolae@crj.ro, 0723668808

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.